ΓΙΑΤΙ ΚΑΗΚΕ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ;

 Του Ευάγγελου Σκάλτσα και του Άγγελου Σκάλτσα


Γιατί κάηκε η Βόρεια Εύβοια ; – Ο συνδυασμός παραμέτρων που προξένησε την τερατώδη πυρκαγιά…



Η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, η οποία υπολογίζεται να έχει κάψει στο πέρασμά της περισσότερα από 600.000 στρέμματα αλλά και δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις, είναι η τρίτη αλλά κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά μετά από αυτές του 1977 και του 1990.



Αιτίες των πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια

Οι εικόνες από την πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια οδηγούν πολλούς να μιλάνε για καταπατητές, εμπρηστές και διάφορα άλλα κακόβουλα άτομα. Το ίδιο λέγεται και για τις πυρκαγιές σε όλη την ελληνική ύπαιθρο.

Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και από αυτές, ίσως οι πιο πολλές, από αμέλεια, συνήθως μεγάλης ηλικίας που ανάβουν φωτιές για να κάψουν ξερά κλαδιά. Οι πυρκαγιές στο βόρειο κομμάτι του νησιού ενδέχεται να οφείλονται :


1) Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων
2) Άναμμα φωτιάς χωρίς προφυλάξεις και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση.
3) Καθάρισμα χωραφιών (κάψιμο καλαμιών, χόρτων κ.λπ.).
4) Κάψιμο βοσκοτόπων
5) Κάψιμο σκουπιδιών
6) Σπινθήρες μηχανημάτων

7) Στην ύπαρξη μεγάλης ποσότητας ξηρής βιομάζας είτε σε δάση, είτε σε ποώδη λιβάδια και θαμνολίβαδα (φρύγανα και πουρναροτόπια), είτε στην ύπαρξη εγκαταλελειμμένων αγρών.

Αυτή η ξηρή βιομάζα συσσωρεύεται καθώς:

 Α) Στα δάση, κατά τις υλοτομικές εργασίες, δε συγκεντρώνονται και δε χρησιμοποιούνται τα κλαδιά όπως παλαιότερα αλλά αφήνονται επιτόπου. Αυτά ξεραίνονται δημιουργώντας τη βάση για την έναρξη της πυρκαγιάς ή για τη γρήγορη εξάπλωσή της. Είδαμε μάλιστα ότι αυτήν την ολιγωρία κατά τη δασοπονία ακολούθησαν ορισμένοι δήμοι που προχώρησαν σε κλαδεύσεις αλλά δεν ολοκλήρωσαν το έργο με την απομάκρυνση των κλαδιών.

Β) Η εκτατική κτηνοτροφία στη χώρα μας έχει περιοριστεί σοβαρά. Οι λόγοι είναι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων (κρέας και γάλα) για τον παραγωγό, η απαξίωση του επαγγέλματος, ακόμα και στην περίπτωση που είναι καλύτερο οικονομικά από μία θέση εργασίας υπαλλήλου γραφείου, και η στροφή προς την ενσταυλισμένη κτηνοτροφία.

Γ) Οι αγροτικές εκτάσεις στην ημιορεινή ζώνη έχουν εγκαταλειφθεί στην μεγάλη τους πλειοψηφία.

Πολλά χωριά περιβάλλονται από αγροτικές εκτάσεις οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί. Τα χόρτα ψηλώνουν και το καλοκαίρι είναι ξηρά και εύφλεκτα. Η μόνη παρέμβαση που γίνεται είναι η κοπή με χορτοκοπτικό σε μία μικρή ακτίνα γύρω από τα σπίτια, καθώς όλοι έχουν επίγνωση του κινδύνου.


Ο άνθρωπος στάθηκε ανέκαθεν απέναντι στα δάση φίλος και εχθρός, προστάτης και εκμεταλλευτής.
Ο άνθρωπος με αφορμή διάφορες ανάγκες ή από άλλες αιτίες, με τις διάφορες καταστρεπτικές του επεμβάσεις υποβάθμιζε και περιόριζε συνεχώς τα δάση.
Η φύση όμως αντιστέκεται. Τα δάση αγωνίζονται να διατηρηθούν και ο αγώνας συνεχίζεται.
Ο κίνδυνος καταστροφής των δασών μας συνεχίζεται κυρίως από τις πυρκαγιές.
Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών μας καίγονται



ΠΗΓΕΣ

Εφημερίδες "ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" & "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Comments