Η ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 Του Κωνσταντίνου Κυριακίδη


Α. ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ



Στη Βόρεια Εύβοια, στην επαρχία της Ιστιαίας, ανήκει ο υγρότοπος Μικρό-Μεγάλο Λιβάρι. Μαζί με τη Λιμνοθάλασσα των Ωρεών και τις μικρές λίμνες που υπάρχουν στην περιοχή Γούρνες, δημιουργούν ένα σύνολο υγροτοπικών οικοσυστημάτων με μεγάλη ορνιθολογική αξία, γιατί συγκεντρώνουν σπάνια είδη πουλιών, όπως Φοινικόπτερα, Ερωδιούς, Χαλκόκοτες κ.ά. Κατά τη διάρκεια της αποδημίας, αυτοί οι υγρότοποι είναι σημαντικός σταθμός για διατροφή και ξεκούραση των κουρασμένων πουλιών που φτάνουν από την Αφρική. Κοντά στους υγρότοπους, στα Κανατάδικα, υπάρχει το δάσος του Αγ. Νικολάου. Στο δάσος, φωλιάζει μεγάλος αριθμός από Στρουθιόμορφα, όπως Αηδόνια, Μυγοχάφτες, Σύλβιες κ.ά. Στην περιοχή, εκτός από τα πουλιά, υπάρχει σημαντική ποικιλία αμφιβίων και ερπετών. Εδώ ζει επίσης και η Βίδρα, ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Ευρώπης.



Β. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ



Στην Κεντρική Εύβοια, στην περιοχή του Κανδηλιού και στην κοιλάδα του Αχμέτ Αγά, φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά, όπως ο Χρυσαετός (AquilaChrysaetow), ο Σφηκιάρης (PernisApivorus), η Ποντικοβαρβακίνα (ButeoButeo), ο Σπιζαετός (HieraaetusFasciatus), ο Μπούφος (BuboBubo) και πολλά μικρά Στρουθιόμορφα. Πάνω από τη Στενή, υπάρχει ένα σημαντικό αισθητικό δάσος στο οποίο βρίσκονται πολλά είδη πουλιών (Φιδαετοί, Όρνια, Σαΐνια, Νυκτόβια αρπακτικά, Κοτσύφια, Αηδόνια, Τσοπανάκοι, Παπαδίτσες κ.ά.). Κοντά στο Αλιβέρι στης Εύβοιας, στη λίμνη του Δύστου, σταθμεύουν πολλά πουλιά, κατά τη διάρκεια της αποδημίας, προς και από την Αφρική. Η λίμνη όμως, μέρα με τη μέρα χάνεται, γιατί οι καταπατητές την αποξηραίνουν, για να την αποδώσουν στις γεωργικές καλλιέργειες. Η εξαφάνιση αυτού του σημαντικού σταθμού θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό των πουλιών. Στη γύρω περιοχή, φωλιάζουν ο Φιδαετός, ο Σπιζαετός, ο Πετρίτης, η Πετροπέρδικα, η Τυτώ, η Κουκουβάγια, ο Μπούφος κ.ά. Στη λίμνη, φωλιάζει ο Καλαμοκανάς, η Πετροτριλίδα και σταματούν εδώ πολλά υδρόβια πουλιά, όπως Ερωδιοί, Χαλκόκοτες, Παπιά, Μαχητές κ.ά.



Γ. ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ



Στη Νότια Εύβοια, στο δάσος που υπάρχει στην κορυφή του όρους Όχη, φωλιάζουν η Ποντικοβαρβακίνα, το Βραχοκιρκίνεζο, ο Φιδαετός, ο Σπιζαετός, ο Πετρίτης, ο Μπούφος κ.ά. Εδώ ζουν ακόμη, Αλεπούδες, Κουνάβια, Ποντικοί, Σαύρες, Χελώνες, Φίδια και κοντά στα νερά, Βατράχια και Φρύνοι. Στην Κάρυστο, υπάρχουν υγρότοποι οι οποίοι είναι σημαντικό καταφύγιο των πουλιών, κατά τη διάρκεια της αποδημίας (έχουν καταγραφεί 200 είδη περίπου).




ΠΗΓΗ

Διαδίκτυο:https://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/42-18.pdf





Comments